Margaret Alison o Rosa de foc?

La completa restauració que es va fer per recuperar la Margaret Alison va anar acompanyada de la decisió, just als darrers moments abans de tornar a l’aigua, de rebatejar-la amb un nom més proper a la costa que l’acull. No va ser fàcil trobar quin podia ser el nou nom que també retrobés el seu nom original –June Rose. D’aquesta reflexió en va sorgir Rosa de foc, una rosa amb força, identitat i proximitat que relacionava al vaixell amb Barcelona. La flor del panot barceloní, adaptada com rosa va ser l’únic símbol que va indentificar el vaixell, durant tot l’any 2023, mentre va estar amarrat al Moll i se li acabava de muntar el motor i els sistemes de govern i maniobres.

Durant aquest mesos d’espera abans de començar a navegar, de la mateixa manera que s’anava consolidant el nou nom, també anava sorgint el dubte de renunciar al de la vella Margaret Alison, la Margaret que havia estat referència de tots els esforços i treballs de reconstrucció dels darrers anys (2018-2023).

La primera navegada pública va ser a la trobada de les Minves d’Arenys, el 3 de febrer de 2024, en companyia de l’Odina, el sant Ramon i el sant Pau, entre d’altres barques arenyenques. Ja amb tot els equips i documentació amb ordre, la primera sortida oficial va ser, el mes de juny, a la trobada de vela tradicional, amb una navegada fins a Vilassar de Mar i tornant en conserva amb el sant Ramon fins al port de Mataró.

Durant l’estiu ja va succeir-se més sortides curtes i esdeveniments al port d’Arenys com la trobada marítima Maresmar 2024 on a la proa va tornar a lluir el nom de Margaret Alison compartir identitat amb la Rosa de foc. La decisió es va prendre uns dies abans de mantenir, formalment, el nom de Margaret Alison, que és el nom com se la coneix als ports catalans, mallorquins i escocesos on hi ha repartit els anys de la seva vida.