
Aquests dies de març fa 10 anys de l’inici dels treballs de restauració del pesquer escocès Margaret Alison al port d’Arenys de Mar. Uns mesos abans, l’agost anterior, el vaixell va arribar a les instal·lacions de les drassanes ARESA, remolcat des del port de Premià. L’estat del vaixell era molt precari i tot el conjunt estava molt deteriorat.
La primera actuació va ser un reconeixement de l’estat del buc fora de l’aigua, atès que, durant els darrers anys a Premià, havia patit diverses vies d’aigua i, fins i tot, havia calgut reflotar-lo. Diversos professionals amb experiència en la construcció naval en fusta, tant en actiu com jubilats, van venir a veure el Margaret Alison per fer els seus suggeriments i propostes sobre com plantejar-ne la restauració. L’opció de dur a terme un projecte de restauració era la més optimista, atès que la majoria ja el consideraven completament irrecuperable.
La drassana ARESA va facilitar espais per tenir el vaixell a terra i poder iniciar les tasques per consolidar el bastiment, que amb cada actuació confirmava el seu mal estat i les dificultats que caldria superar per aconseguir tornar-lo a l’aigua. Amb la col·laboració d’alguns voluntaris, es va començar a treballar i, aquell mateix mes de març de 2015, es van incorporar els primers alumnes de secundària de l’Institut Els Tres Turons amb el programa Aula Oberta, en col·laboració amb l’Ajuntament d’Arenys de Mar.
Els treballs de fusteria i mecànica es van anar abordant en diverses fases, mentre es compaginaven amb altres activitats d’El Moll. El vaixell es va traslladar a un altre indret del port i es va elaborar una proposta completa de restauració amb el mestre d’aixa canari Agustín Jordán, que hi va començar a treballar a primers de juny de 2018. Una restauració que es convertiria en una reconstrucció completa fins al desembre de 2022.
El gener de 2023, el Margaret Alison tornava a l’aigua al port d’Arenys.







